Objekty 1990 – 1993:

 

Prvních 8 fotek z této stránky bylo součástí výstavy mapující prezentaci diplomových prací absolventského ročníku 1993 VŠUP, která proběhla v červnu 2018 v Topičově salonu v Praze. I proto jsem přidal pár řádků k souvislostem jejich vzniku:


Formálně jsem až do konce VŠUP studoval design, ve skutečnosti jsem dělal od druhého semestru roku 1990 jen volné věci. I název závěrečné diplomové práce, Mezi obrazy a slovy, ukazuje, že jsem design zcela opustil. Všechno bylo dáno mimořádnou situací po roce 1989. Všudypřítomé překotné změny, zavedení individuálních studijních plánů a oslabení autority profesorů vedlo k velkému uvolnění. Krátkodobě skvělé, ale dlouhodobě se to ukázalo jako neudržitelné. V mém případě se odborná část studia změnila v téměř 100% samostudium. Mohl jsem dělat svobodně co jsem chtěl, ale s odstupem to za výhru nepovažuju...

Fotky na této stránce ukazují některé „prostorové“ práce z těchto pro mne (měl jsem 20 – 23, paralelně jsem si doma maloval) jinak skvělých let hledání, i když samotná tvorba byla asi ne náhodou hodně temná.

 

Objekt, 1990.

detail

Zpět na titulní stánku

 

 

 

Vyfoceno v pokojíčku sdíleném s bráchou v paneláku v Uherském Ostrohu. Dnešní studenti si nedokáží představit „izolaci", celkové poměry, které panovaly ve společnosti. Sám dnes kritizuji mnohé, a nepochybně je co, ale posun je velký. Zásadní rozdíl je právě v informovanosti, to je něco nesrovnatelného. Jiná ja míra „rozletu", a také úplně odlišné vědomí vlastní hodnoty. My jsme se vůbec nedokázali prezentovat. To vedle výchovy a celkově odlišnému přístupu částečně souvisí i s jinými technologickými možnostmi, které v té době byly s dneškem nesrovnatelné.

 

 

Objekt, 1990.

detail

Tato a následující fotka jsou přímo ze školy ve Zlíně. Vyfotil jsem je až při demontáži objektu, a použil tyto diapozitivy ve své diplomce, stejně jako všechny ostatní na této stránce (a asi 50 dalších).

 

 

Objekt, 1991.

detail

Můj text do katalogu k výstavě Kovářovi žáci (historie zlínské VŠUP 1959 - 2011) v Galerii VŠUP v Praze:

www.michalbauer.cz/texty

 

 

 

Objekt, 1991.

detail

Tento objekt byl původně také součástí jiné instalace. Využil jsem ho, stejně jako některé další, k fotkám v roce 1993. Fotil jsem v ateliéru v Ostrožské Nové Vsi, kde pracuji dodnes.

 

 

Objekt, 1991 – 1993.

detail

Objekt, 1991 – 1993.

detail

Fotka udělaná přímo při práci, ještě před dokončením "nátěru".

 

 

Oheň, 1992 – 1993.

detail

Tento objekt jsem vystavoval v zatemněné místnosti nasvětlený ostrým světlem. Součástí instalace bylo z velké části právě samotné světlo a stíny. Současně jsem ale poprvé prezentoval i sérii diapozitivů nafocených s jeho pomocí doma v ateliéru.

Dneska to nechápu, ale žádnou fotku přímo z instalace ve škole nemám, přitom jsem měl celou místnost jen pro sebe. Už vůbec ne nějaký záznam, nebo dokumentaci z promítání.

 

 

Oheň, 1992 – 1993.

detail

Oheň, 1992 – 1993.

detail

Z ateliéru, 1992.

Součástí závěrečné prezentace byly i některé malé studie, které jsou vidět na stole. Celý šestý ročník jsem strávil skutečně prací na diplomce, žádné výstavy, kšefty, nějaké „jištění budoucnosti". Něco dnes pro mnohé těžko představitelného. Ale i tenkrát to bylo atypické, v roce 1993 nás absolvoval snad nejmenší počet v historii VŠUP, protože většina spolužáků neodolala unikátní příležitosti doby a dala se na podnikání i „podnikání".

 

 

Zpět na titulní stránku

detail

To není Photoshop, ale diapozitiv...

 

 

Dotek, 1993, dřevo.

detail

Objekt, 1993.

detail

Objekt, 1993.

detail

Objekt, 1992 – 1993.

detail

Objekt, 1992 – 1993.

 

 

Zpět

detail